Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kohut Katalin: Megsárgult lapok
  2018-09-26 16:29:19, szerda
 
   
  Kohut Katalin: Megsárgult lapok

,,Az olvasó megszokta, hogy a legfájdalmasabb kérdéseket felvető művek végén is lel valami útmutatást vagy ajánlatot a megoldásra, amely fölvert lelkiismeretét megnyugtassa, ha csak annyira is, hogy még sincs veszve minden, mert lám, ha akadt, aki felfedezte a bajt, lesznek, akik meg is gyógyítják."
Illyés Gyula

Több is esett Mohácsnál! - hangzik a mondás, de vajon a magyarokon kívül a IV. Titkos háborúban milyen dicsőségei vesztek oda Európának? A válasz a szerepekről nem tudó, soha nem csatározó és soha színjátékban, egyéb műben nem található, s fellelhető emberek.

Megsárgult olcsó könyvtárnyi anyag őrzi a múltat. Micsoda értékek voltak ezek könyvek, mindenki tudta annak idején, hogy az intelligencia összefügg az olvasottsággal, s akkor még a régiek könyvbeli karakterek bemutatásával is ábrázolták a jellemet, s jellemtelenségeket. Szükség volt a hősökre, eszményt jelentettek a példázatos életek, melyen ma már csak nevetnek, sárba tiporva minden tantárgyat és értelmes fejlődést. Minden mű végén kellene lennie valamiféle útmutatásnak, ahogyan Illyés Gyula is megkoronázta titkával regényeit: elismerte, nem önnön magától ír, kiválasztották erre a célra, s mikor írni kezd hatalmas energiát észlel fentről. Felfedte, hogy nincs ház, amely biztonságban lenne a mindenütt ott lévő alattomos sötétség ellen. Én nem látok kiutat a bajból, nincsen isteni segítség, viszont a halál nem tart igényt az emberekre, nem ő arat, hanem a féktelenség, a hatalmas tűzben járók serege. Az összes könyv átírásra került, minden történet maga az égbekiáltó becstelenség.
Nemcsak a könyvek gyűjtőit csúfolták meg és az emberséget, hanem a tiszta beszédet és éneket, mindent, ami egyszer is elérendő példa volt másoknak: embernél különb életben derülnek.
Felfedezni a bajt is nehezen ment, megfogalmazni, szavakba önteni, megértetni a legnehezebb. Nincs gyógyír a sebekre soha többé, mert minden könyv és élet kiolvastatott, minden szerep kijárattatott, végtelen a szenvedés...

Van maradványa a megsárgult kottáknak. A hatalmas gyűjtemény fertelem áldozata lett. Árnyékvilág dalai néznek szembe velem, s itt-ott felfedezni vélem a szívhez szóló dallamokat is, mint ahogyan kezdődött is egykor a szív küldi szívnek szívesen szív ellenes merénylet a tiszta szívek ellen. Ujjongott a szív, megborzongott, amikor a dallam rátalált. Nem volt olyan durva lelkű lénye a világnak, akit meg ne hatott volna a bájos kislányhang, a gyermeki ártatlanság. Nincs olyan magányos szív, akit el ne érne a csengő énekhang, a derű önfeledtsége.

Találtam egy megsárgult zenefüzetet egyetlen dallammal, melyet C dúrban kottáztam le 2/4-es ütemben talán a kilencvenes évek elején. Elfeledtem a módosító hangokat, játszani, pengetni még lehet, de kottázni már nagyon nehéz. Fel kellene újítani a régi tudást, de van-e remény a folytatásra, nincs iránymutató életem regényében a rengeteg könyv eljátszása után, az egész világ érintetté vált, meg volt írva, s be volt rendezve. Elővettem a gitáromat és pengetni kezdtem a dallamot, s eszembe jutott a vers, talán Nocturno volt a címe, melyet megzenésítettem. Mivel mindenem elveszett, soha többé nem fogom tudni elénekelni a dallá tett fordítást. Azt hiszem, így kezdődött: Csend mennydörgése az éj, de nem riaszt ma, te nékem mint a fahéj, vagy kamilla.... Együtt kaptam két fordítást, tán ez is Rab Zsuzsáé volt. A másik az Én téged elpöröllek. Elgondolkoztató már az első sora is az elveszettnek: a csend mennydörgése az éjnek, vagyis az éjszaka üzen a csenddel, hogy sehonnan sem jön valójában üzenet, a mennydörgés is az éjszakáé. Igen, a lírai dallamok, versek mind-mind a titkokat jelentik, a valóságot. Mesélnek nekünk ősökről, igaz történelemről, csak meg kell tudni fejteni a meséket, a regéket, a balladákat, dalokat, áriákat, s miután megismertük a múltat, felismerjük a jelen történéseit, elgondolhatjuk a jövőt, kereshetünk gyógyítókat, bár még nem született olyan zseni a földre eddig, aki az embert újra teremtette, vagy utánozhatta volna. Minden csak más, hasonmás. Az Én téged elpöröllek égtől és földtől, nem menekszel...mert téged senki nem font így énekébe sorokban minden benne van. Minden kortól, istentől, kardvillanástól, virrasztva álmot házőrző ebnél is éberebben... Igen, egy nagy játék az élet, a színpadon a torozók hatalmas hada, s előttük a tetem holttá dermedve. Amikor a gonosz játszik, beleborzong az ördögök hada is, mert üzenetük mindenkinek és minden ellen szól, ami tisztaság és emberség volt valaha.

Én még őrzöm a megsárgult lapokat, bár meglenne egész életművem, mely rólam szólt és a valós történelemről! Ki tudja, találtam volna-e társakat arra, hogy megfejtsük a letűnt világot, s hogy az igazat megtanulják szépen a világ elé tárni.

2014. október 21.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: kardvillanástól, legfájdalmasabb, elgondolkoztató, megzenésítettem, lelkiismeretét, elgondolhatjuk, kiválasztották, olvasottsággal, megfogalmazni, bemutatásával, történelemről, kijárattatott, kiolvastatott, megborzongott, intelligencia, színjátékban, megnyugtassa, önfeledtsége, becstelenség, mennydörgése, megkoronázta, útmutatásnak, elveszettnek, biztonságban, jelentettek, legnehezebb, könyvtárnyi, féktelenség, kilencvenes, gyógyítókat, kereshetünk, történéseit, utánozhatta, beleborzong, megtanulják, mindenkinek, olvasó megszokta, legfájdalmasabb kérdéseket, magyarokon kívül, intelligencia összefügg, régiek könyvbeli, példázatos életek, hatalmas tűzben, összes könyv, égbekiáltó becstelenség, könyvek gyűjtőit, tiszta beszédet, sebekre soha, megsárgult kottáknak, hatalmas gyűjtemény, szívhez szóló, szív küldi, Kohut Katalin, Illyés Gyula,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Fodor Ákos költő,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  A boldogság ült a világvégén  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 25  A könnyek összegyűjtése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az Európai Unió is foglalkozik...  Facebookon kaptam  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindenünk, amink van, amit sze...  Föld napja április 22  Búzaszentelés  A Föld napja  Környezetvédelem  Az Európai Unió is foglalkozik...  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam Krisztinától  Pillangó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden gyerek jó.  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  Életművészet  Április 22. a Föld napja,  Facebookon kaptam  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az embernek a társa: hiányzik.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Egyszerűen  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az elfogadásnak...  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Facebookon kaptam  A föld szépségéért  Szép estét kedves látogatóimna...  Beney Zsuzsa - Álom  Vannak arcok  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Semmit ne higgy el  A boldogság ült a világvégén  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Szép estét  képre írva  Kellemes esti időtöltést  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  A Föld napja  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szép estét  802 esztendeje, 1222. április ...  Facebookon kaptam  Az udvariasság alapja: önismer...  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Nagyon furcsa szeretni valakit...  György napra  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az elfogadásnak...  Minden gyerek jó. 
Bejegyzés Címkék
olvasó megszokta, legfájdalmasabb kérdéseket, magyarokon kívül, intelligencia összefügg, régiek könyvbeli, példázatos életek, hatalmas tűzben, összes könyv, égbekiáltó becstelenség, könyvek gyűjtőit, tiszta beszédet, sebekre soha, megsárgult kottáknak, hatalmas gyűjtemény, szívhez szóló, szív küldi, tiszta szívek, dallam rátalált, bájos kislányhang, gyermeki ártatlanság, csengő énekhang, derű önfeledtsége, megsárgult zenefüzetet, kilencvenes évek, módosító hangokat, régi tudást, rengeteg könyv, egész világ, dallá tett, első sora, csend mennydörgése, éjszaka üzen, lírai dallamok, titkokat jelentik, jelen történéseit, földre eddig, embert újra, nagy játék, torozók hatalmas, tetem holttá, gonosz játszik, ördögök hada, megsárgult lapokat, valós történelemről, letűnt világot, igazat megtanulják, kardvillanástól, legfájdalmasabb, elgondolkoztató, megzenésítettem, lelkiismeretét, elgondolhatjuk, kiválasztották, olvasottsággal, megfogalmazni, bemutatásával, történelemről, kijárattatott, kiolvastatott, megborzongott, intelligencia, színjátékban, megnyugtassa, önfeledtsége, becstelenség, mennydörgése, megkoronázta, útmutatásnak, elveszettnek, biztonságban, jelentettek, legnehezebb, könyvtárnyi, féktelenség, kilencvenes, gyógyítókat, kereshetünk, történéseit, utánozhatta, beleborzong, megtanulják, mindenkinek, felismerjük, megismertük, zenefüzetet, ártatlanság, szerepekről, folytatásra, mennydörgés, iránymutató, árnyékvilág, kislányhang, példázatos, balladákat, tantárgyat, valamiféle, elpöröllek, felfedezte, ábrázolták, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 11 db bejegyzés
e év: 51 db bejegyzés
Összes: 7247 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1778
  • e Hét: 9251
  • e Hónap: 15492
  • e Év: 67758
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.